Țara care e cu un pas în UE primește ultimatum din partea șefei Comisiei Europene. Ce trebuie să facă de urgență
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această țară trebuie să se hotărască de care parte se află. Cu toate acestea, Uniunea Europeană are nevoie de valori clare că țara împărtășește aceleași valori și că acuză invazia rusă în Ucraina.
Șefa Comisiei Europene, avertisment pentru țara care vrea în UE
„Vrem Serbia alături de noi, dar pentru asta avem nevoie de dovezi clare că țara împărtășește valorile noastre, precum statul de drept și democrația, și că respinge invazia rusă”, a declarat Von der Leyen într-un interviu acordat cotidianelor austriece Wiener Zeitung și Kleine Zeitung.
Ea a subliniat că angajamentul în materie de politică externă al candidaților este foarte important.
„Desigur, ne așteptăm ca toți să tragă de aceeași parte a frânghiei”, a subliniat președintele CE.
Întrebată în ce măsură Balcanii de Vest sunt legați de statutul Ucrainei și ce se poate oferi acestor țări, ea a subliniat că aproape toate țările din Balcanii de Vest se află pe calea europeană.
„Sper că vom găsi o soluție, că vom putea în sfârșit să ne îndeplinim promisiunea și să începem negocierile de aderare. Bosnia-Herțegovina, de exemplu, poate intra imediat în negocierile de aderare atunci când îndeplinește 14 puncte principale. S-au înregistrat multe progrese și acest lucru ar trebui recunoscut”, a declarat ea.
Cât timp va dura aderarea Ucrainei la UE
Întrebată cât timp va dura până când Ucraina va deveni membră a UE, Von der Leyen a subliniat că procesul de aderare este legat de progres.
„Este în mâinile candidaților cât de repede se mișcă în acest proces”, a spus ea, menționând că Slovacia și Turcia au primit statutul de candidat în 1999, că Slovacia a făcut tot posibilul pentru a pune în aplicare reformele necesare și a devenit membră cinci ani mai târziu, în timp ce Turcia este mai departe de aderare decât a fost vreodată.”
Von der Leyen a declarat că a avut impresia că autoritățile ucrainene sunt foarte motivate, iar cetățenii sunt uniți în jurul dorinței de a adera la UE.
„Ei doresc să implementeze reformele necesare cât mai curând posibil. Președintele Volodimir Zelenski mi-a spus că ar face acest lucru chiar dacă nu se vorbește de aderare, pentru că este bine pentru țară și pentru democrație. Acesta este unul dintre motivele pentru care am recomandat Consiliului UE să acorde statutul de candidat”, a precizat președintele CE.
Observând că mulți sunt de părere că UE nu poate depăși admiterea unei țări atât de mari și sărace fără reforme, ea a spus că Uniunea trebuie să definească ce condiții prealabile dorește să creeze pentru eventualele noi runde de extindere, adăugând că există, de exemplu, unanimitate.
Întrebată ce se va întâmpla dacă guvernele nu se vor pune de acord asupra statutului de candidat pentru Ucraina, Von der Leyen și-a exprimat încrederea că vor exista decizii pozitive.
Întrebată despre propunerea austriacă de reformare a procesului de aderare, ea a reamintit că procesul a fost reformat în urmă cu doar doi ani.
„Propunerea noastră a fost acceptată de Parlament și de Consiliu. Procesul respectiv a fost modernizat și consolidat. Acum avem posibilitatea de a progresa mai repede prin unificarea procedurilor sau, invers, dacă recunoaștem un regres, de a solicita procesarea”, a spus ea.
Întrebată cât de departe este UE de cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, Von der Leyen a subliniat că Uniunea a fost extrem de unită și a avut succes în jurul primelor șase pachete, care au costat ceva pentru Europa însăși, dar au costat mai mult Rusia.